דו”ח פדרלי: לגליזציה לא מגבירה שימוש של בני נוער בקנאביס

דו"ח חדש נוסף, הפעם של משרד החינוך האמריקני, מצא כי בין השנים 2009 ל-2019 לא נרשמה עלייה באחוזי השימוש בקנאביס בקרב בני נוער במדינות שאישרו לגליזציה

אחד הטיעונים המרכזיים של מתנגדי הלגליזציה בעולם, הוא שקנאביס חוקי עלול לגרום לעלייה בצריכה של בני נוער. עם זאת, מדובר בטיעון שכבר הופרך כמה פעמים בעבר, למשל בסקר הסמים השנתי של הממשל הפדרלי בארה”ב שפורסם ביולי 2019, שבו נמצא כי מספר בני הנוער בגילאי 12 עד 17 שהעידו בשנת 2018 על שימוש בקנאביס בשנה האחרונה עמד על 12.5% – נתון שהוא נמוך יותר מ-13.5% בשנת 2012 ומ-14.5% בשנת 2004.

גם מחקר אחר, שפורסם באותו חודש בירחון של איגוד הרפואה האמריקני (JAMA Pediatrics), בחן את נתוני השימוש בקנאביס בקרב 1.4 מיליון תלמידי בתי ספר בארה”ב בין השנים 1993 ל-2017, מתוך שאלונים שמילאו בני הנוער בעצמם. על פי אותו מחקר, שהיה גדול ומקיף במיוחד הן מבחינת כמות המשתתפים בו והן מבחינת השנים שבדק, מדינות שהפכו את הקנאביס לחוקי רואות 8% פחות תלמידים שמדווחים על צריכת קנאביס פעם בחודש לפחות, ו-9% פחות תלמידים שמעשנים קנאביס קבוע (10 פעמים בחודש לפחות).

עתה, דו”ח פדרלי חדש נוסף שפורסם לאחרונה בארה”ב מערער שוב על הנרטיב שלפיו לגליזציה של קנאביס מובילה לשימוש מוגבר בקרב בני נוער. הפעם, המרכז הלאומי לסטטיסטיקה של חינוך בארה”ב, השייך למשרד החינוך האמריקני (NCES), ניתח סקרים שנערכו בקרב תלמידי תיכון בשנים 2009 עד 2019. 

אחוז התלמידים בכיתות ט'-י"ב שהעידו שהתנסו בשימוש בקנאביס לפחות פעם אחת ב-30 הימים האחרונים בין השנים 2009-2019
אחוז התלמידים בכיתות ט’-י”ב שהעידו שהתנסו בשימוש בקנאביס לפחות פעם אחת ב-30 הימים האחרונים בין השנים 2009-2019

החוקרים הגיעו למסקנה כי במהלך אותן שנים לא היה “שום הבדל מדיד”, כלשונם, באחוזי השימוש בקנאביס בכיתות ט’ עד י”ב בקרב כמות התלמידים שדיווחו כי צרכו קנאביס לפחות פעם אחת ב-30 הימים האחרונים.

הדו”ח, שמסתמך על נתונים ממערכת המעקב אחר התנהגות בני נוער, מצא כי הגישה של הנוער לקנאביס נותרה יציבה בתקופת הזמן ההיא, ללא שינויים מובהקים סטטיסטית באחוז בני הנוער המעידים כי הוצעו להם סמים לא חוקיים בשטח בית הספר ב-30 הימים הקודמים.

אחוז התלמידים שהעידו שהוצעו להם סמים לפחות פעם אחת ב-12 החודשים האחרונים
אחוז התלמידים בכיתות ט’-י”ב שהעידו שהוצעו להם סמים לפחות פעם אחת ב-12 החודשים האחרונים בין השנים 2009-2019

כשמביטים על ציר הזמן של המחקר, חשוב להזכיר כי בשנת 2009 טרם היו בארה”ב מדינות שאישרו לגליזציה – חלקית או מלאה. בהתאם לכך, שוק הקנאביס למטרות פנאי למעשה לא היה קיים ב-2009. על פי המחקר, באותה שנה דיווחו 21 אחוזים מתלמידי התיכון על שימוש בקנאביס לפחות פעם אחת בחודש האחרון. 

המדינה הראשונה שהרימה את נס הלגליזציה היתה כזכור קולורדו, שעשתה זאת בשנת 2014. בחמש השנים שחלפו לאחר מכן, 22 אחוזים מבני הנוער אמרו כי צרכו קנאביס בחודש האחרון, עלייה של אחוז אחד בלבד.

זאת ועוד, האחוז הגבוה ביותר של השימוש בקנאביס שדווח במחקר התרחש בשנת 2011 (25 אחוזים), לפני שמדינה כלשהי אישרה את השימוש בו באופן חוקי למבוגרים.

יש להדגיש גם שמדובר באחוז התלמידים שהסכימו להעיד בשימוש בקנאביס לפני ואחרי היותו חוקי, כך שסביר שאחוז גבוה יותר יודה בשימוש בקנאביס בעת שהשוק חוקי והמעשה לא מהווה עבירה על החוק.

נוסף על כך, במחקר שפרסמה באפריל 2019 המחלקה לבטיחות הציבור בקולורדו (Department of Public Safety), כחמש שנים לתוך הלגליזציה במדינה, נמצא כי שיעור השימוש בקנאביס ב-30 הימים האחרונים בקרב קטינים במדינה נותר כמעט ללא שינוי ואפילו ירד מעט, מ-19.7% ב-2014 ל-19.4% ב-2017. 

למעשה שיעור השימוש בקנאביס בקרב תלמידי תיכון בקולורדו ב-2017 היה נמוך מעט מהממוצע בארה”ב כולה – 19.4% בקולורדו בהשוואה ל-19.8% בממוצע בארה”ב.

בממשל הפדרלי מרוצים מתוצאות המחקר האחרון, גם אם הם אינם יודעים בדיוק כיצד להסביר אותן. פקיד במשרד הבית הלבן למדיניות הלאומית לקנאביס ולמדיניות בקרת הסמים אמר כי “מסיבות שאינן ברורות, צריכת קנאביס בקרב צעירים הולכת ופוחתת בקולורדו ובמדינות אחרות שעברו תהליך של לגליזציה”. על פי אותו פקיד, “מדובר בדבר טוב, גם אם אנחנו לא מבינים מדוע הוא קורה”.

ומה המצב בישראל, בוודאי תשאלו. בהיעדר נתונים וסקרים כמו בארה”ב, אפשר לקבל תמונת מצב מסוימת מכמות התיקים שנפתחים לבני נוער בגין שימוש בקנאביס.

דו”ח של המועצה לשלום הילד, שפורסם ביוני 2019, חשף כי מתוך 3,763 תיקי סמים שנפתחו לקטינים בישראל בשנת 2017, לא פחות מ-99% מהם היו בגין שימוש עצמי בלבד, כאשר 90% מאותם תיקים נפתחו בגין שימוש בקנאביס. גם בדו”ח שהוציאה המועצה שנה קודם לכן הופיע נתון דומה מאוד, שלפיו בשנת 2016 נפתחו 3,152 תיקי סמים לקטינים וגם אז 99% מהם היו בגין שימוש עצמי בלבד.

אולי לאור הנתונים הללו פרסם משרד החינוך באותם ימים, אז עמד בראשו נפתלי בנט – מי שצפוי אולי להיות ראש הממשלה הבא וידוע דווקא בעמדותיו המתנגדות ללגליזציה – נייר עמדה בנושא קנאביס שבו הנחיות מפורטות למורים כיצד לשוחח עם תלמידי כיתות י”א וי”ב על הנושא. המסמך התמקד בבעיית השימוש בקרב קטינים ונקט עמדה ניטרלית ומפתיעה אולי לגבי לגליזציה.

האזהרות באותו מסמך נגעו לכך שגם במדינות המתירות צריכת קנאביס חל איסור על שימוש מתחת לגיל 21 וכי בגילאי ההתבגרות המוח נמצא עדיין בשלבי התפתחות. ההנחיות במסמך אף הכירו במרומז בעובדה שחלק מהמורים עשויים להיות תומכי לגליזציה, ומודגש בו כי עליהם להפריד בין עמדתם כלפי קנאביס לבגירים לבין סכנות הטמונות בשימוש בו על ידי קטינים.

“כמבוגרים (מורים, הורים, קהילה), חשוב שנבחין בין עמדתנו האישית ביחס לשימוש בקנאביס בקרב מבוגרים לבין הבנתנו את המשמעות הסיכונית של השימוש בו בקרב בני הנוער”, נכתב בנייר העמדה, שלו צורף נספח הנחיות כיצד יש לשוחח עם התלמידים על קנאביס, כולל שאלות מנחות שיש לשאול את הכיתה. גם בנספח זה מודגש כי על המורה “לשזור בשיחה” את המסר שצריכת קנאביס בגיל ההתבגרות אינה דומה לצריכת קנאביס על ידי מבוגרים, ועשויות להיות לה השפעות מזיקות.

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר